CrossFit2678 http://crossfit2678.nl Forging elite fitness Mon, 21 Dec 2020 10:31:37 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.9 Is het nodig om als CrossFitter eiwitpoeder te gebruiken? http://crossfit2678.nl/is-het-nodig-om-als-crossfitter-eiwitpoeder-te-gebruiken/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=is-het-nodig-om-als-crossfitter-eiwitpoeder-te-gebruiken http://crossfit2678.nl/is-het-nodig-om-als-crossfitter-eiwitpoeder-te-gebruiken/#respond Mon, 21 Dec 2020 09:58:48 +0000 http://crossfit2678.nl/?p=16499

Als CrossFitters denken we vaak bij eiwitten meteen aan spieropbouw en herstel. Dit klopt. Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstoffen voor onze spieren. We denken ook meteen aan eiwitsupplementen. Kunnen we voldoende eiwitten uit de voeding halen of is het nodig om eiwitsupplementen te gebruiken?

 

Hoeveel eiwitten heb je als CrossFitter nodig?

De gemiddelde Nederlander heeft dagelijks 0,8 gram eiwit nodig per kilogram lichaamsgewicht. Bij een gewicht van 80 kilogram is de dagelijkse eiwitbehoefte dus 64 gram. In sommige situaties kun je wel wat meer eiwitten gebruiken, bijvoorbeeld wanneer je intensief sport. Fanatieke sporters hebben een hogere eiwitbehoefte wat kan oplopen tot 2 gram per kilogram lichaamsgewicht (160 gram). Dit hangt allemaal af van de hoeveelheid en intensiteit van de trainingen.

Wanneer je een hogere eiwitbehoefte hebt, betekent dat meestal niet dat je extra eiwitten moet gaan nemen. Als je veel en intensief traint, heb je meer energie nodig en moet je meer gaan eten. Over het algemeen zal je daardoor alleen al meer eiwitten binnenkrijgen. Uiteraard moet je wel rekening houden welke voedingsmiddelen je kiest. Hieronder een overzicht van de eiwitbehoefte bij de verschillende sporten:

 

Soort SportersAantal grammen eiwit per kilogram lichaamsgewicht
Recreatieve sporters0,8-1,0 g/kg per dag
Duursporters1,2-1,6 g/kg per dag
Wedstrijdsporters1,2-1,7 g/kg per dag
Krachtsporters1,5-1,7 g/kg per dag
Fanatieke CrossFitters (4-5 keer per week)1,7-2,0 g/kg per dag

 

Kun je voldoende eiwitten uit je voeding halen?

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag neem ik mezelf even als voorbeeld. Ik ben een fanatieke CrossFitter die gemiddeld 5-6 keer per week sport. Mijn eiwitbehoefte, afgaande op bovenstaande tabel, is ongeveer 1,8 g/kg per dag x 80 kg = 144 gram eiwitten per dag. Ik hou iedere dag mijn voeding bij in een app en die laat het volgende zien:

 

VoedingsmiddelGram eiwit
75 gram havermout± 8 gram
400 ml halfvolle melk±13 gram
5 volkoren boterhammen±17 gram
40 gram rosbief± 9 gram
30 gram kipfilet broodbeleg± 5 gram
2 gekookte eieren±12 gram
250 ml magere chocolademelk± 8 gram
500 gram magere kwark±40 gram
100 gram kipfilet±30 gram
Totaal±142 gram eiwitten

 

Dit zijn de producten die de meeste eiwitten bevatten. Ik krijg nog meer eiwitten binnen uit andere voedingsmiddelen die vooral koolhydraten en vetten bevatten. Conclusie: ja, je kan voldoende eiwitten uit je voeding halen.

 

Is het nodig om als fanatieke CrossFitter eiwitpoeder te gebruiken?

Volgens het bovenstaande dus niet. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben niet tegen eiwitpoeders. Eiwitpoeders worden gemaakt van natuurlijke eiwitten uit bijvoorbeeld melk en zijn absoluut niet gevaarlijk om te gebruiken. Sterker nog, ik zou in sommige gevallen eiwitpoeders adviseren. Zeker wanneer je in deze drukke maatschappij geen tijd hebt om al je eiwitten uit je voeding te halen. Je kunt het ook gebruiken voor afwisseling of als toevoeging in een recept.

 

Eiwitpoeders worden vaak wel gebruikt om de verkeerde reden. Het zorgt er namelijk niet voor, zoals wel heel veel wordt gedacht, dat je spieren sneller gaan groeien. Focus je niet te veel op 1 macronutriënt. Koolhydraten en vetten zijn net zo belangrijk bij het opbouwen van spiermassa en/of het herstellen na intensieve inspanning.

 

Robert van Rijn – Sportdiëtist

]]>
http://crossfit2678.nl/is-het-nodig-om-als-crossfitter-eiwitpoeder-te-gebruiken/feed/ 0
Rijst met wokgroenten – Maaltijd voor een CrossFit training http://crossfit2678.nl/rijst-met-wokgroenten-maaltijd-voor-een-crossfit-training/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rijst-met-wokgroenten-maaltijd-voor-een-crossfit-training Tue, 23 Jun 2020 12:41:54 +0000 http://crossfit2678.nl/?p=16466 Deze maaltijd is zeer geschikt om te eten voor een CrossFit wedstrijd of training.

 

Je hebt nodig: (deze hoeveelheden zijn voor 1 persoon)

  • 250 gram nasi/bami groente (vers)
  • 100 gram kipfilet
  • 100 gram sperziebonen
  • 50 gram witte rijst (ongekookt)
  • 20 gram conimex boemboe Javaanse boontjes
  • 5 gram olijfolie
  • 1 theelepel paprika poeder (voor over de kipfilet)

 

Bereidingswijze:

  1. Kook de sperzieboontjes beetgaar
  2. Snijd de kip in blokjes en bestrooi met paprikapoeder
  3. Kook de rijst volgens de verpakking
  4. Verhit de olie in de wokpan en bak de kip gaar
  5. Voeg de nasi/bami groente bij kip en laat het 2-3 minuten mee bakken
  6. Voeg dan de boemboe toe en roer het door elkaar
  7. Voeg als laatste de sperziebonen en rijst toe in de wokpan en roer alles door elkaar

 

MacronutrientenVoedingswaarde
Energie551 Kcal
Koolhydraten66 gram
Vetten14 gram
Eiwitten35 gram

 

 

]]>
Energiebalans voor een CrossFitter http://crossfit2678.nl/energiebalans-voor-een-crossfitter/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=energiebalans-voor-een-crossfitter Mon, 01 Jun 2020 19:26:10 +0000 http://crossfit2678.nl/?p=16439 Door wisselende energieverbruik is het voor jou als CrossFitter niet altijd eenvoudig om je energiebehoefte af te stemmen op je verbruik. In perioden van intensieve trainingen heb je bijvoorbeeld meer energie nodig om die trainingen vol te houden. In perioden van een blessure, waarbij je niet of nauwelijks lichamelijk actief kan zijn, heb je minder energie nodig. Het is voor jou als CrossFitter belangrijk om hier rekening mee te houden. Je wilt immers niet dat je prestatie achteruit gaat of dat je kilo’s aankomt als je geblesseerd bent. Het draait allemaal om de energiebalans van je lichaam. Maar hoe werkt die eigenlijk?

 

De energiebalans

Aan de ene kant krijg je energie binnen door het eten van voedsel: energie-inkomsten. De energieleverende stoffen in je voedsel zijn koolhydraten, vetten, eiwitten en alcohol. Aan de andere kant verbruik je energie: energie-uitgaven. Dit is energie die je nodig hebt om je lichaam te laten functioneren, om te bewegen en om te sporten. Deze energie geef je aan in kilocalorieën. De energiebalans is in evenwicht als energie-inkomsten gelijk zijn aan energie-uitgaven. Bij een positieve energiebalans (door te veel inkomsten of te weinig uitgaven) houdt je lichaam energie over en slaat dat op als glycogeen in lever en spieren. Die opslagcapaciteit is echter beperkt en de rest, het merendeel van het teveel aan kilocalorieën, wordt opgeslagen in vetcellen. Wanneer je dus structureel te veel energie eet, neemt je lichaamsgewicht toe.

 

Hoeveel energie heb je per dag nodig?

De hoeveelheid energie die je per dag nodig hebt, hangt af van een aantal factoren:

  • Je ruststofwisseling. Dit is de hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren als je niet lichamelijk actief bent. Je ruststofwisseling geeft dus aan hoeveel energie er nodig is om de vitale lichaamsprocessen werkend te houden, zoals je hart, longen, nieren, zenuwstelsel, spieren en huid. Je energieverbruik wordt voor het grootste gedeelte bepaald door je ruststofwisseling (60-75%). Als je wilt afvallen of je vetpercentage wilt verlagen helpt het dus heel erg om de snelheid van je ruststofwisseling te verhogen.
  • Het thermisch effect van voedselinname. Dit is de energie die nodig is bij de opname, de vertering en de omzetting van voedsel (7-13%).
  • De lichamelijke activiteit. Je lichamelijke activiteiten zijn het meest variabele deel van je energiebehoefte: dat is afhankelijk van duur, intensiteit en frequentie. Ze zijn goed voor 15-30% van je energieverbruik.

 

 

Over het algemeen kun je er van uitgaan dat een vrouw gemiddeld 2.000 kilocalorieën per dag nodig hebt en een man gemiddeld 2.500 kilocalorieën (Let op: dit zijn gemiddelde. De energiebehoefte verschilt per persoon). Als je op een verantwoorde manier je vetpercentage wilt verlagen of af wilt vallen (0,5-1,0 kg per week), kun je dat het beste doen door de hoeveelheid energie in je voeding met 500 kilocalorieën per dag te verminderen, door meer aan lichaamsbeweging te doen en door je eetgedrag te veranderen. Wanneer je spiermassa wilt opbouwen dan is een gemiddelde energietoename van 500 Kcal/dag meestal voldoende om je spiermassa te doen stijgen, zonder dat je vetpercentage veel toeneemt.

Hoewel je denkt dat je door het sporten een hogere energiebehoefte hebt, is dit niet altijd het geval. Je energiebehoefte is sterk afhankelijk van hoe actief je bent in het dagelijkse leven. Wanneer je een kantoorbaan hebt, is je energieverbruik een stuk lager dan wanneer je een zwaar lichamelijk beroep hebt. Om je energiebehoefte bij training, maar ook bij je normale levensstijl nauwkeurig te bepalen heb je dure apparatuur nodig en het is bovendien niet erg praktisch. Je kunt met onderstaande formules je energiebehoefte redelijk schatten:

  • 26-30 kcal/kg voor mensen met een niet actieve levensstijl en weinig fysieke inspanning.
  • 31-34 kcal/kg voor mensen met een niet actieve levensstijl en die meerdere malen per week gemiddelde fysieke inspanning verrichten.
  • 35-37 kcal/kg voor mensen met een actieve levensstijl en die meerdere malen per week gemiddelde fysieke inspanning verrichten.
  • 38-40 kcal/kg voor mensen met een actieve levensstijl en die meerdere malen per week zwaar fysieke inspanning verrichten.
  • 41/50 kcal/kg voor mensen met extreem fysieke belasting.

 

Voorbeeld: een man van 78,0 kg die een zittend beroep heeft en meerdere malen per week een gemiddelde fysieke inspanning levert op de fiets.  31 x 78 = 2418 kcal – 34 x 78 = 2652 Kcal. De energiebehoefte van deze persoon ligt tussen de 2418 – 2652 Kcal. Deze berekening is een goede basis om vanuit te gaan. De praktijk zal moet uitwijzen of dit inderdaad voor jou werkt.

 

Wil je een voedingsschema afgestemd op jouw energiebehoefte? Mail naar: crossfit2678

 

Robert van Rijn – Sportdietist

]]>
Appeltaart als CrossFit ontbijt http://crossfit2678.nl/appeltaart-als-crossfit-ontbijt/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=appeltaart-als-crossfit-ontbijt Mon, 01 Jun 2020 17:13:19 +0000 http://crossfit2678.nl/?p=16400 Een goed vullend en gezond ontbijt is essentieel voor een goede start van de dag. Dit ontbijt kan je eten voor of na je CrossFit training. Voor een goed herstel na de training voeg je een grote schep magere kwark toe voor extra eiwitten.

 

Je hebt nodig:

  • 1 appel en 1 nectarine (of ander stuk fruit)
  • 20 gram havermout/Brinta
  • 1 ei
  • 1 theelepel kaneel of cacaopoeder
  • 150 gram magere kwark

 

Bereidingswijze:

1. Snijdt de appel en nectarine in kleine stukjes en mix deze 5 seconden in de blender. Zorg dat het geen pap wordt, maar kleine stukjes blijven.

2. Klop de ei door het fruit en voeg 20 gram havermout/Brinta toe. Mix alles door elkaar met een lepel. Voeg eventueel, voor extra eiwitten, een halve schep eiwitpoeder toe. Breng op smaak met een theelepel kaneel of cacaopoeder.

3. Maak de appeltaart warm door hem 2-3 minuten in de magnetron te doen.

4. Serveer voor extra eiwitten met 150 gram magere kwark.

 

 

MacronutrientenVoedingswaarde
Energie354 Kcal
Koolhydraten36 gram
Vetten5 gram
Eiwitten34 gram

 

 

Recept van:

Daphne van Heijningen

https://instagram.com/befit_bydaph?igshid=68jmp9akmczw

]]>
Voorbeeld eetschema mannelijke CrossFit atleet – 3000 Kcal http://crossfit2678.nl/voorbeeld-eetschema-mannelijke-crossfit-atleet-3000-kcal/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=voorbeeld-eetschema-mannelijke-crossfit-atleet-3000-kcal Tue, 12 May 2020 08:59:26 +0000 http://crossfit2678.nl/?p=16380 Hieronder staat een voorbeeld eetschema van een mannelijke CrossFit atleet. De macronutrienten zijn gebaseerd op het opbouwen van kracht buiten het wedstrijdseizoen. Deze atleet traint 5x per week, 2-3 uur per dag.

 

SpecificatiesLichaamsmetingen
Geslachtman
Leeftijd38 jaar
Gewicht85 kilogram
Lengte178 cm
Vetpercentage12,5%

 

TijdstipHoeveelheidVariatie/Opmerking
7:00-7:30
75-100 gram Brinta
400-600 ml halfvolle melk
(bepaal zelf de dikte van de pap door meer of minder melk toe te voegen)
1-2 handjes krenten/rozijnen
Of: 1 kom magere yoghurt (250-300 ml)
80-100 gram muesli
1 handje krenten/rozijnen
9:30-10:00
Voor de training
2 volkoren boterhammen
besmeerd met halvarine
1 met hartig beleg (kipfilet, 30+ kaas)
1 met zoet (jam, vruchtenhagelslag)
10:30-13:00


Tijdens de CrossFit Training
Vocht: Ieder uur 500 ml water
2x bidon 500 ml water

Vaste voeding: neem tijdens de training iets uit deze lijst:
1 banaan
1 krentenbol
1 pakje liga evergreen
1 mueslireep
13:15
Direct na afloop een herstelshake:
100 gram Plenny Shake met water
Of:
1 pakje Vifit (500 ml)
500 ml halfvolle chocolademelk
15:00-15:303 Rijstwafels
1 belegd met pindakaas
2 belegd met kipfilet
1 appel
18:00-18:15
1 portie magere vleeswaren, kip of vis (125-150 gram)
1 eetlepel vloeibaar bak- en braad
4-5 gekookte aardappelen
minimaal 200 gram groente
bijv. kipfilet, tartaar, zalm

bijv. olijfolie of Becel
20:30-21:00500 gram magere kwark
100 gram blauwe bessen
Of ander fruit
Energie en macronutriëntenCalorieën
1,5-2,0 liter water per dag
Energie±3000 kcal
Koolhydraten400 gram x 4 = 1600 calorieën
Eiwit170 gram x 4 = 680 calorieën
Vet70 gram x 9 = 630 calorieën
]]>
Voorbeeld eetschema vrouwelijke CrossFit atleet – 2400 Kcal http://crossfit2678.nl/eetschema-vrouwelijke-crossfit-atleet-2400-kcal/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=eetschema-vrouwelijke-crossfit-atleet-2400-kcal Fri, 08 May 2020 16:14:43 +0000 http://crossfit2678.nl/?p=16297 Hieronder staat een voorbeeld eetschema van een vrouwelijke CrossFit atleet. De macronutrienten zijn gebaseerd op het opbouwen van kracht buiten het wedstrijdseizoen. Deze atlete traint 6x per week, 2-3 uur per dag.

SpecificatiesLichaamsmetingen
GeslachtVrouw
Leeftijd22 jaar
Gewicht64 kilogram
Lengte168 cm
Vetpercentage21,5%
TijdstipHoeveelheidOpmerking
Ontbijt
07:30
60 gram muesli
350 gram magere yogurt
1 appel (160 gram)
Zonnatura muesli zonder toegevoegde suikers
Tussendoor
10:00
1 banaanOf ander fruit
Lunch
12:00
(Voor training)
4 volkoren boterhammen-
1x 30+ kaas
2x appelstroop
1x gekleurde hagelslag
boterham met kaas en hagelslag zijn dun besmeerd met Becel light
Tussendoor
(Tijdens training)

(Na training)
1x orange fit shake (50 Gram)


3 volkoren crackers
1x appelstroop
2x pindakaas light
orange fit HERO shake


bolletje volkoren crackers
Avondeten
18:00
50 gram volkoren spaghetti
halve ui
100 gram mager rundergehakt
125 gram champignons
130 gram bolognese pastasaus
halve rode paprika
Grand’Italia pastasaus
Tussendoor
21:00
250 gram Magere yoghurt
30 gram muesli
Zonnatura muesli zonder toegevoegde suikers
Energie en macronutriëntenCalorieën 1,5 - 2,0 liter water per dag
Energie±2400 kcal
Koolhydraten330 gram x 4 = 1320 cal

Eiwit120 gram x 4 = 480 cal
Vet65 gram x 9 = 585 cal

 

]]>
Voeding als energiebron voor CrossFit – deel 2 http://crossfit2678.nl/voeding-als-energiebron-voor-crossfit-deel-2/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=voeding-als-energiebron-voor-crossfit-deel-2 Thu, 07 May 2020 17:30:16 +0000 http://crossfit2678.nl/?p=16290 Energiegebruik tijdens inspanning

Een bijzondere eigenschap van je spieren, is dat ze in staat zijn hun brandstofkeuze aan te passen aan de omstandigheden. Hierdoor kan de mens dan ook als een zeer efficiënte en ingewikkelde motor worden beschouwd. De belangrijke factoren die de brandstofkeuze tijdens inspanning bepalen zijn de inspanningsintensiteit en je trainingsstatus. Daarnaast kun je door middel van (sport)voeding de brandstofkeuze verder beïnvloeden (van Loon L.J.C.).

 

Inspanningsintensiteit

De brandstofkeuze tijdens inspanning wordt grotendeels bepaald door het deel van het maximale vermogen dat de inspanning in beslag neemt. Het kost bijvoorbeeld een niet getrainde CrossFitter 100% van zijn vermogen om 6:00 minuten over FRAN RX te doen. Het kost een Competitieve CrossFitter 50% van zijn vermogen om 6:00 minuten over FRAN RX te doen.

De intensiteit bepaald dus de energiebehoefte tijdens fysieke inspanning. Tijdens licht- tot middelmatig intensieve inspanning wordt een ongeveer gelijke hoeveelheid van je opgeslagen koolhydraten en vetten verbrand. De meeste vetten worden verbrand bij middelmatig zware inspanning (50-60% van het maximaal vermogen). Hierbij leveren niet alleen de vetzuren afkomstig uit je bloed, maar ook de vetzuren die tussen je spieren liggen een belangrijke bijdrage aan de totale vetverbranding.

Wanneer je de inspanningsintensiteit verhoogd (boven de 70% van je maximale vermogen) neemt de vetverbranding significant af en schakelen je spieren vooral over op het gebruik van je glycogeen voorraden. Bij middelmatig tot hoge intensiteit (duur)inspanning vormen je glycogeen voorraden (voornamelijk je spierglycogeen), dus veruit de belangrijkste energiebron. Dit laatste ondanks het feit dat je glycogeenvoorraden zeer beperkt zijn.

 

Training

Tijdens langdurig intensieve training (boven de 70% van je maximale vermogen), zal je prestatievermogen minder worden wanneer je glycogeenvoorraden opraken. Marathonlopers en wielrenners omschrijven dit vaak als: “de man met de hamer tegenkomen” of “pap in de benen hebben”. Omdat je glycogeenvoorraad beperkt is, speelt de hoeveelheid koolhydraten dat je kan gebruiken een belangrijke rol bij het leveren van prestaties tijdens (duur)inspanning van een middelmatig tot hoge intensiteit. Om deze reden is het dan ook van groot belang je glycogeenvoorraad voor inspanning te optimaliseren en het gebruik van deze voorraden tijdens inspanning te minimaliseren. Sportvoeding speelt hierbij een belangrijke rol.
Regelmatige training heeft een aantal belangrijke gevolgen voor je lichaam. Behalve het verbeteren van je conditie van hart, bloedvaten en longen leidt training tot aanpassingen van je spierweefsel. Duurtraining verhoogt de grootte en het aantal van de mitochondriën in je spieren (mitochondriën zijn de energiefabriekjes in de cel). Doordat er meer van deze fabriekjes worden aangemaakt, zijn je spieren beter in staat energie te leveren. Als je goed getraind bent, ben je beter in staat vet te verbranden tijdens inspanning. Sterker nog, wanneer je goed getraind bent, kan meer vet verbranden vergeleken met een ongetraind persoon (van Loon L.J.C.).

 

 

De bijdrage van je vetverbranding aan het energiegebruik is hoger wanneer je goed bent getraind, zodat je minder gebruik hoeft te maken van je beperkte glycogeenvoorraad. Regelmatige training zorgt er dus voor dat je gedurende langere tijd een bepaalde inspanningsintensiteit kan handhaven voordat je glycogeenvoorraad opraakt en je de inspanning moet staken. Daarnaast leidt regelmatige training ook tot een verhoogde capaciteit om koolhydraten op te slaan; wanneer je namelijk goed bent getraind, kan je wel tot zo’n 50% meer glycogeen in je spieren opslaan (350-700 gram). Recentelijk is tevens aangetoond dat ook de opslag van vetten in de spier, sterk verhoogd is bij duuratleten. Hiermee neemt het vermogen om deze vetbronnen aan te spreken en tijdens inspanning te verbranden verder toe. Regelmatige training is daarmee een van de meest belangrijke factoren waarmee je de capaciteit om vet te verbranden kan verhogen, je beperkte glycogeen voorraden kunt sparen en je prestatievermogen kunt verbeteren.

 

Robert van Rijn – Sportdiëtist

 

Bronnen:
Burke L. Deakin V. Clinical Sports Nutrition Fourth Editon, 2010
Maughan J. Burke. L Sportvoeding. Vertaling van Sports Nutrition door Ronald J. Maughan & Louise Burke 1st edition 2002. Maarssen: Elsevier gezondheidszorg, 2004
van Loon L.J.C., De Menselijke Motor, 2011

]]>
Voeding als energiebron voor CrossFit – deel 1 http://crossfit2678.nl/voeding-als-energiebron/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=voeding-als-energiebron Wed, 06 May 2020 09:39:58 +0000 http://crossfit2678.nl/?p=16284 Om je lichaam te kunnen bewegen hebben je spieren energie nodig. Die energie wordt geleverd door ATP (adenosine trifosfaat). ATP wordt gevormd bij de verbranding van koolhydraten en vetten uit je voeding. Wanneer de energievoorziening door koolhydraten en vetten onvoldoende is, kan eiwitten een bijdrage leveren. Omdat je lichaam continu energie nodig heeft om te kunnen blijven functioneren is een ruime brandstofvoorraad noodzakelijk. Vandaar dat koolhydraten en vetten na inname via de voeding, in beperkte mate, in ons lichaam kunnen worden opgeslagen.

 

Energie uit vetten

Vetten worden voornamelijk opgeslagen in de vetcellen. Deze vetcellen bevinden zich in het onderhuids vetweefsel en in het vetweefsel tussen de organen in de buikholte. Daarnaast wordt een kleine hoeveelheid vetten opgeslagen in de spier zelf, als vele kleine vetdruppeltjes in de spiervezels. Bovendien is er een kleine hoeveelheid vet aanwezig in het bloed. Vanuit het vetweefsel kunnen vetzuren worden vrijgemaakt (lipolyse). Een gedeelte van de vrijgemaakte vetzuren zal via de bloedcirculatie getransporteerd worden naar je spieren. Je spieren kunnen deze vetzuren opnemen, waarna ze worden opgeslagen of onmiddellijk gebruikt worden voor energie. De totale energievoorraad opgeslagen in de vorm van vet is groot en zou (hypothetisch) voldoende energie kunnen leveren om dagenlang onafgebroken hard te lopen.

 

Energie uit koolhydraten

Koolhydraten worden als glycogeen opgeslagen in de lever en in de spieren. Daarnaast is een kleine hoeveelheid glucose aanwezig in het bloed. Leverglycogeen kan afgebroken worden tot glucose en vervolgens via het bloed getransporteerd worden naar je spieren. Na opname in de spier kan glucose opgeslagen worden als spierglycogeen of onmiddellijk worden gebruikt als energie. De totale hoeveelheid energie opgeslagen in de vorm van koolhydraten is vele malen kleiner dan je vetvoorraad en zou in theorie slechts voldoende energie opleveren voor 60-90 minuten intensieve inspanning. In de praktijk ligt dit zelfs aanzienlijk lager (30-40 minuten), omdat bij intensieve inspanning zoals CrossFit, de spieren die je het meest gebruikt eerder door de glycogeenvoorraad zullen heen raken.

 

Bij de verbranding van 1 gram vet komt 39 kilojoule (9 Kcal) aan energie vrij, terwijl dit in het geval van koolhydraten maar zo’n 18 kilojoule (4 Kcal) per gram bedraagt. Met andere woorden, het is niet zo gek dat meer dan 95% van je totale energievoorraad is opgeslagen in de vorm van vet, want vet is duidelijk de meest efficiënte vorm van energieopslag.

 

Voorbeeld: Voor het lopen van een marathon is ongeveer 2.850 Kcal nodig: als deze energie alleen uit de verbranding van vet zou kunnen komen, zou er in totaal 320 gram vet nodig zijn, tegenover 750 gram koolhydraat. Deze hoeveelheid koolhydraat is groter dan wat er opgeslagen kan worden in lever en spieren. Tevens bindt elke gram opgeslagen koolhydraat ook nog wat extra water (dit kan wel 2 kg zijn), wat koolhydraat een stuk minder efficiënt maakt als energievoorraad dan vet. Dit is niet het enige verschil tussen deze twee brandstoffen. De hoeveelheid energie die per tijdseenheid vrijgemaakt kan worden middels de verbranding van glycogeen is namelijk hoger dan bij de verbranding van vetten. Vandaar dat koolhydraten vaak worden omschreven als een snelle brandstof en vetten als langzame energiebron. Dit laatste heeft natuurlijk consequenties voor het gebruik van de verschillende brandstofbronnen bij verschillende soorten inspanning. Duursporters hebben bijvoorbeeld een ander energiegebruik dan krachtsporters. In mijn volgende blog ga ik dieper in op het energiegebruik tijdens inspanning.

 

Robert van Rijn – Sportdiëtist

 

Bronnen:
Burke L. Deakin V. Clinical Sports Nutrition Fourth Editon, 2010
Maughan J. Burke. L Sportvoeding. Vertaling van Sports Nutrition door Ronald J. Maughan & Louise Burke 1st edition 2002. Maarssen: Elsevier gezondheidszorg, 2004
van Loon L.J.C., De Menselijke Motor, 2011

]]>